Zorg en hygiëne van de kat

Bijna elke kat kun je laten wennen aan een geregelde borstelbeurt. Als het maar op een vriendelijke manier gebeurt. Het is goed voor de vacht en tegelijkertijd krijgen ze niet zoveel haren meer binnen wanneer ze zich wassen. Ook kammen met een fijne kam is nodig. De eventuele vlooien kunnen op deze manier worden opgespoord en gevangen worden. Vlooienbestrijding is over het algemeen niet te vermijden. Er zijn zowel reguliere als natuurlijke methoden.

Een schone kattenbak is een ander vereiste. Bij meer katten kun je het beste ook meer kattenbakken nemen. Sommige katten houden niet van zo’n overdekte bak, andere juist wel. Als katten naast de bak plassen, heeft het vaak met de bak zelf te maken: te vies, of te klein. Zoals jullie waarschijnlijk wel weten zijn katen erg gevoelig voor geuren, daarom adviseren we om de kattenbak altijd online te kopen. Kattenbakken in dierenwinkels kunnen er al een tijdje staan en daardoor allerlei geuren van andere dieren hebben. Gebruik bijvoorbeeld een vergelijkingssite als Bol.com voor honderden verschillende kattenbakken.

De meeste katten houden er van om geregeld naar hun etensbak te gaan en wat te eten. Het is aan te raden om voor overdag brokjes neer te zetten en ’s morgens en ’s avonds bijvoorbeeld een beetje blikvoer te geven. Zorg er wel voor dat ook de brokjes steeds worden ververst. En natuurlijk vers water en géén melk.

Katten zijn heel slim. Ze leren vooral veel van hun moeder en van andere soortgenoten. Maar ook van ons willen ze veel aannemen als het maar binnen hun referentiekader past.

Voeding

Geef ze voer van een goed merk. Er zijn goedkope merken die voornamelijk voor katten onverteerbare ingrediënten bevatten (ze eten misschien wel veel, maar ze poepen het zo weer uit). Zij kunnen hierdoor ernstig ondervoed raken (symptomen zijn o.a. desoriëntatie, haaruitval). Het is zeer belangrijk dat ze voldoende vitamines en dergelijke binnenkrijgen. De consumentenbond heeft onlangs een artikel uitgebracht over het beste kattenvoer, klik hier voor meer informatie. Taurine (dat in vlees zit) is een essentieel aminozuur, dat katten – in tegenstelling tot mensen en honden – niet zelf kunnen aanmaken. Als katten te weinig taurine binnen krijgen, kunnen ze blind worden of een hartkwaal ontwikkelen en uiteindelijk sterven. Sommigen denken dat het mogelijk is om met behulp van supplementen, katten een verantwoorde vegetarische maaltijd voor te zetten. Wellicht is het aanbieden van biologische kattenvoer ook een optie. Onze geliefde katten bedankten echter beleefd voor deze biologische voeding. Met de zeer enthousiaste ruimschoots ingeslagen voorraadblikjes en brokjes is een heel nageslacht vogels groot geworden…

Pas op met het – plotseling – veranderen van kattenvoer. Sommige kunnen daar niet tegen en krijgen diarree. Laat diarree niet te lang duren, dat is erg slecht voor hen.

Behandeling

Geef uw katten twee keer per jaar een wormenkuur (tabletje) en laat ze elk jaar inenten tegen kattenziekte e.d.

Let goed op hun oren. Als u merkt dat ze jeuk hebben, vergewis u er dan van dat ze geen oormijt hebben. Ga bij twijfel onmiddellijk naar de dierenarts. Mijt veroorzaakt ondraaglijke jeuk en kan doofheid tot gevolg hebben.

Haarbal

Door het intensieve wassen krijgen katten veel haren binnen (dit kan enigszins verminderd worden door een regelmatige borstel- en kam beurt). Die haren moeten er uit en dat gebeurt vaak door middel van overgeven. Om dit te vergemakkelijken, eten ze graag wat gras. Indien katten niet buiten komen is het handig om zelf wat gras te kweken. Tegenwoordig worden er ook speciaal kattengras verkocht, al volgroeid of nog in zaden, dit is veiliger voor de kat. De Albert Heijn verkoopt bijvoorbeeld de kattenzaden van VitaKraft.