Wormen bij de kat

Katten kunnen evenals honden verschillende wormeninfecties oplopen. Vooral katten die buiten mogen komen. Regelmatig ontwormen van je kat is daarom ook zeker aan te raden. Er zijn drie soorten wormen die katten op kunnen lopen.

Haakwormen

De larven van deze wormen worden door de kat opgenomen vanuit de toplaag van de aarde. Ze kunnen zich ook rechtstreeks via de huid besmetten. De wormen leven in de darm waar ze zich vasthechten met hun tanden aan het darmslijmvlies. Ze zuigen hiermee hun voedingsstoffen naar binnen. Hierdoor ontstaan er allemaal kleine bloedingen in de darmwand.

Symptomen van een haakworminfectie zijn bloedarmoede, vermagering en diarree. Afhankelijk van de ernst van de infectie kunnen ze er ook aan overlijden. Dit betreft voornamelijk kittens.

Therapie en preventie

Het voorkomen van haakwormen moet al van jongs af aan mee begonnen worden. Kittens kunnen zich besmetten via de moedermelk. Op een leeftijd van 2-4-6-8 weken moeten ze al ontwormd worden en daarna maandelijks totdat ze een half jaar oud zijn. Daarna is het voldoende om de kat tussen de 2-4 keer per jaar te ontwormen. Bekende middelen zijn Flubenol, Telmin, Vithaminte, Milbemax en Drontal Kat.


haakwormeitje

Tevens kan de haakworm ook voorkomen bij een hond of een mens/kind. Lees hier meer over de ziekteverschijnselen bij kat, hond of mens/kind.

Spoelwormen

De meest voorkomende worm bij de kat is de spoelworm. Ze worden meestal als kitten al besmet. Deze worm kunnen ze oplopen via geïnfecteerde wormeneitjes uit de directe omgeving, door het opeten van een besmette tussengastheer zoals de muis of via de moedermelk. De wormen leven in de darm en meestal laten de katten geen symptomen zien. Bij een zeer ernstige infectie zie je diarree, doffe vacht, dikke buik, vermagering en soms worden de wormen opgebraakt.

Therapie en preventie

Het beste is om kittens al te ontwormen met hetzelfde schema als bij het kopje over haakwormen. Volwassen katten zullen 2-4 maal per jaar ontwormd moeten worden.


spoelwormen

Ook de spoel worm is besmettelijk voor de mens, dit hoeft niet gevaarlijk te zijn, maar met een beetje pech kan het toch heel wat schade aanrichten. Lees hier het artikel van de Thuisarts over spoelwormen bij de mens.

Lintwormen

Bij de kat kan deze worm volledig symptoomloos verlopen. Soms hebben ze alleen wat jeuk bij de anus. Het zijn platte langgerekte wormen die uit verschillende segmenten bestaan. Deze segmentjes lijken op rijstkorrels en deze zitten vol met de eitjes van de lintworm (proglottiden). De rijstkorrels zijn te zien op de ontlasting of op plekken waar de kat graag ligt.

Er zijn meerdere lintworm soorten bekend bij de kat, elk met zijn levenscyclus en zijn eigen (tussen) gastheer. Net als bij honden zijn vlooien voor sommige katten lintwormen de tussengastheer. Andere mogelijke tussengastheer zijn muizen en eekhoorns.

Het is dus ook erg belangrijk om de kat regelmatig te behandelen tegen vlooien met bijvoorbeeld Frontline of Advantage. Ontwormingsmiddelen die lintwormen doden zijn Drontal Plus Kat en Milbemax.

Er zijn ook combinatiepreparaten op de markt zoals Advocate en Stronghold voor ontwormen en het bestrijden van ectoparasieten (onder andere de vlo).


lintworm