Verzorging van katten

Gedomesticeerde katten zijn net kinderen: ze hebben liefde, aandacht en verzorging nodig.  Katten zijn nerveuze, gevoelige en aanhankelijke individuen. Zij verdienen met respect behandeld te worden en zijn niet graag in hun eentje. De verzorging van de kat is erg belangrijk.

Liefde

Liefde geven betekent dat u zich in uw katten kunt en wilt verplaatsen. Dat u rekening houdt met hun wensen en behoeften en dat u hun met respect behandelt. De dieren moet hun affectie aan u kwijt kunnen. Zij willen wellicht graag bij u op schoot zitten.

Een kat zit graag hoog. Verban hem dus niet naar de grond. Een hoge krabpaal of een kussentje bovenin een kast is hier een oplossing voor. DierenVilla biedt veel verschillende krabpalen aan.

Liefde geven betekent ook dat u incalculeert dat katten verharen en dat u ze niet ‘vies’ vindt, want dat zijn ze niet. Ze zijn doorgaans schoner dan wij mensen. Weleens een mens gezien die zich met zoveel toewijding en nauwgezetheid wast? Dat ze hun schoenen bij de deur niet uit kunnen doen, is niet hun schuld. Een natte dweil voor of achter het kattenluikje, voorkomt heel wat modderige pootjes op de vloer. Katten zijn van nature jagers. Als ze buiten komen en ze brengen buit (vogeltje, muis) mee naar huis, bedank ze dan. En redt het beestje daarna op zo’n manier dat de katten het niet door hebben dat u dit doet. Sommige mensen worden boos, daar begrijpen de katten helemaal niets van.

Laat geen levensmiddelen die zij lekker vinden open en bloot liggen. Zij gaan er in hun onschuld van uit dat deze speciaal voor hen daar liggen. Als u echt van je katten houdt, hebt u daar begrip voor en de enige die een eventuele boosheid verdient, bent uzelf, toch?

Liefde geven betekent ook dat u uw katten niet onnodig laat lijden. Dat u goed in de gaten houdt of zij gezond zijn en dat u bij twijfel naar de dierenarts gaat. Liefde geven betekent ook dat u niet schreeuwt tegen uw katten. Ze hebben een uitermate goed ontwikkeld gehoor. Geschreeuw komt bij hen veel harder aan dan bij ons. Verwacht van hen niet dat ze zich helemaal aan u aanpassen. Laat ze in hun waarde en ondermijn hun innerlijke zelfbeeld niet door onnatuurlijke eisen aan hen te stellen.  Katten kunnen in het donker veel beter zien dan wij, maar dat betekent niet dat u ze ’s nachts naar buiten moet verbannen. Ze slapen net als u het grootste deel van de nacht. Het liefst op een aangename warme plek.

Allergie

De laatst tijd schijnt het vaker voor te komen dat mensen (en kinderen) allergisch zijn voor katten. Soms wordt besloten de katten te herplaatsen. Wellicht is dit helemaal niet nodig. Er bestaan namelijk natuurlijke middelen om de allergie te verminderen of zelfs helemaal te doen verdwijnen. Een van de middelen is Pollinosan van Vogel. U moet het echter wel blijven innemen, zeker in het voorjaar. In de zomer en winter kunt u het weer een tijdje achterwege laten. U merkt zelf wel wanneer de behoefte naar de pilletjes weer opkomt. Ook bestaat er een natuurlijke neusspray van Lucovit. Soms is het prettig om dit samen te gebruiken.

Aandacht

Behalve het geven van de dagelijkse knuffels is het ook belangrijk om in de gaten te hebben of de katten gelukkig en gezond zijn. Katten zijn gevoelige nerveuze dieren en toch houden ze van levendigheid om zich heen. Gesprekken voeren vinden ze heerlijk. Als u (met een hoog stemmetje) het woord tot ze richt, gaat gegarandeerd hun staart omhoog. Velen praten terug. Katten die hun staart tussen de poten hebben, zijn bang. Als u aan het aaien bent en hun staartpunten gaan bewegen, zeggen zij dat ze er genoeg van hebben. Als u daarop niet reageert, kunnen zij u een haal gegeven. Word dan niet boos, want zij gaven u immers al een signaal. Maak hoogstens een kermgeluid, dat doen ze onder elkaar ook en dat herkennen ze. Ook als ze met u spelen en ze vergeten dat ze hun nagels niet moeten uitsteken, helpt het maken van een kermend geluid heel goed. Ze reageren er onmiddellijk op.

Boodschappen uitpakken en dergelijke, vinden ze op een bepaalde manier heel gezellig. Spelen met muisjes, propjes en ander speelgoed vinden ze prachtig, vooral als ze jong zijn. Als ze ouder worden, trappen ze vaak niet meer in dat namaakspul. Dan kunnen ze je licht minachtend aankijken als je nog eens met een propje gaat gooien. Maar kom je met iets nieuws, worden ook oudere katten plotseling weer heel enthousiast, totdat ze door krijgen dat dit ook weer nep is. Katten communiceren onder elkaar met beelden. Dat proberen ze naar ons ook, hoewel ze zich goed hebben aangepast en veel meer verschillende geluiden naar ons maken dan dat ze naar soortgenoten doen. Ga er niet aan voorbij als uw katten proberen u iets te vertellen. Als u zich liefdevol open stelt voor hen komt u zeker achter de intentie van de dieren. En het is ook niet zo ingewikkeld: “ik wil op je schoot, mijn bak is vies, ik wil ergens op, ik wil eten, ik mis een maatje”. Hoe meer u op uw katten reageert, hoe meer ze met u communiceren.

Ook katten zijn – in tegenstelling tot wat nog weleens gedacht wordt – niet graag alleen. Normaal gesproken is het voor hen veel beter om met een soortgenootje op te groeien. Een gangbare gedachte was, dat katten solitaire dieren zijn. Dierenartsen verkondigen dit nog weleens. Wie katten echt kent, weet dat dit niet zo is. Ze zijn individueel en hebben wel veel leefruimte nodig om zich terug te kunnen trekken, maar ze zijn niet solitair. Onderzoeken in Engeland (van onder andere Dr. David Macdonald) onder groepen boerderijkatten wezen uit dat de moeders voor elkaars kittens zorgen en ook samenwerken om te foerageren. De vaders verbleven in de periferie van de kattenpopulatie. Trouwens ieder mens die meer katten heeft, weet dat katten heel diepe vriendschappelijke betrekkingen met elkaar kunnen aanknopen. In catteries vinden veel katten het geen enkel probleem om voor elkaars kittens te zorgen, integendeel, er zijn kattenmoeders die uit zichzelf bij elkaar gaan liggen met hun kroost en ze laten de kittens, zonder onderscheid te maken tussen mijn en dijn, drinken waar het zo uitkomt.  Er zijn wel katten die ruzie maken. Ruzie komt overal voor, dus ook bij katten. Een kat die zonder soortgenootje is opgegroeid, kan meestal niet meer met andere katten omgaan. Zo’n beest is in feite getraumatiseerd.