Kattenvoeding – 6 regels die u moet kennen

Katten staan bekend als fijnproevers. Ze selecteren voedsel zorgvuldig en zijn vaak wispelturig. Veel eigenaren vragen zich af waarom een kat voedsel eist als hij een volle bak heeft. Is karma geschikt? Mist er iets in het dieet van onze mentee? Of is de kat gewoon wispelturig? Laten we proberen enkele veelgestelde vragen over het eetgedrag van katten te beantwoorden.

Goed eten van een kat thuis is niet altijd eenvoudig. In het belang van het huisdier voeren we de kat vaak wat we denken dat goed voor ons is, maar het hoeft niet noodzakelijkerwijs goed voor hem te zijn. Allereerst moet u uw eigen eetgewoonten vergeten en meer leren over de gewoonten van onze katten.

 

1. Waarom smeekt mijn kat constant?

 

De kat eet op een andere manier dan de hond. Hoewel beide soorten carnivoren zijn, jagen ze op verschillende prooien. De kat, kleiner dan een hond, jaagt op kleine zoogdieren of vogels en insecten. Daarom moet hij vaker jagen. Gemiddeld zijn er 10-12 muizen per dag nodig om aan de energiebehoefte van de kat te voldoen. Dus in de natuur eet de kat bijna twaalf keer per dag.

Katteneigenaren merken vaak dat katten meer eten dan ze eten en laten ze eten wanneer ze maar willen. Het is eigenlijk veel handiger wanneer de kat zijn eigen ritme van maaltijden beheert. De enige taak die de eigenaar moet doen, is de juiste dagelijkse portie voedsel meten om het dier niet te veel te voeren.

Maar in de natuur verschijnt voedsel niet magisch in de kom – de belangrijkste bezigheid die de kat de hele dag wijdt, is jagen. Je moet op die twaalf muizen per dag jagen, zodat je niet met een lege buik gaat slapen! Het zijn voor ons mensen die het moeilijkst te begrijpen zijn – je kunt eigenlijk zeggen dat de kat ‘nog’ honger heeft. Het is geen kwestie van lijden, maar het is waar dat na het eten van een kat de bloedsuikerspiegel snel daalt en het moeilijk is om honger te verdragen (zelfs twee dagen vasten kan fataal zijn voor een kat).

Thuis manifesteert dit zich door constant om voedsel te vragen, als vervanging voor de jacht. Als een andere muis na het eten tegenkomt, zal de kat immers de kans grijpen. Dit gedrag verklaart waarom de kat altijd alert en klaar is om alles wat beweegt aan te vallen (we noemen hem jager-opportunist). Dit verklaart ook waarom de kat meteen na het vullen van de kom smeekt zonder het voedsel aan te raken.

Daarom is het niet de moeite waard om je zorgen te maken of de kat honger heeft, vooral als hij een volle bak heeft. Vergeet niet dat hij op deze manier zijn instinctieve behoefte om voedsel te vinden uitdrukt voordat hij honger krijgt. Dit streven naar voedsel in de natuur vervult hem de hele dag tijdens uren dat hij wakker is, maar wat kan een kat thuis doen?

 

2. Hoe introduceer ik een activiteitselement voor het voeden van een kat?

 

De onderstaande video toont de eigenaar van een kat die een robot bedacht die droog voedsel afgeeft na het gooien van de bal. Elke dag besteedt de kat tijd aan het zoeken naar verborgen ballen in het huis.

Het lijkt erop dat het voor een kat een vervelende en geforceerde taak is. Integendeel! Het is net als koken voor jezelf – de moeite die we doen om een ​​maaltijd te bereiden, laat ons beter smaken, en het werk zelf maakt ons gelukkig, omdat het hoogtepunt iets aangenaams zal zijn. Hetzelfde mechanisme werkt wanneer de kat actief op zoek is naar voedsel – meestal is het een zeer aangename en stimulerende activiteit voor hem. Kattenbezitters weten heel goed dat wanneer ze een voerbak voeren, de kat extreem aardig en zacht wordt.

Het is de moeite waard om de kat taken te geven in verband met het verkrijgen van voedsel. De eenvoudigste manier om ze door het huis te verbergen, door een paar kommen voedsel op verschillende plaatsen te plaatsen (je kunt ze gemakkelijk hoog zetten, omdat katten vaak graag klimmen). Handig zijn kommen die enige inspanning vergen om voedsel te verwijderen (toren voor droog voedsel, Pipolino-speelgoed of labyrint-kommen).

Dit type kom wordt niet alleen aanbevolen voor katten die thuis blijven, die weinig beweging hebben. Ik raad ze aan voor elke kat! Naast goede gedragseffecten zijn ze goed voor de gezondheid van katten (vanwege de juiste dosering van voedsel en de snelheid van eten).

 

3. Kan ik mijn kat voeren wanneer hij om voedsel vraagt?

 

Ondanks de volle kom die je ter beschikking staat en bemoedigende taken, is het gemakkelijk te zien dat de kat elke keer smeekt als we de kast met voedsel naderen.

Wanneer dit gebeurt, kan niets u beletten hem een klein deel van uw dagelijkse voedselinname te geven. En nog meer, dan bouwen we een positieve relatie op met het dier, en het gemeenschappelijke ritueel van het bijvullen van de kom is het moment waarop de kat extreem gevormd wordt. Laten we aandacht besteden aan het serveren van kleine porties voedsel – onthoud dat de maaltijd van elke kat een snack is.

 

4. Moet het dieet van de kat gevarieerd zijn?

 

De meeste katten krijgen droogvoer en krijgen bovendien regelmatig een kleine portie natvoer. Voedsel van hoge kwaliteit voorziet uw kat van alle benodigde voedingsstoffen, en bovendien heeft uw kat kant-en-klaar voedsel geven het voordeel dat uw huisdier besluit wanneer hij iets eet.

Vergeet echter niet uw dagelijkse hoeveelheid voedsel te overschrijden. Zolang we de aanbevelingen voor de aanbevolen porties volgen, staat niets u in de weg om het dieet van uw kat te diversifiëren – sommige katten ontdekken graag nieuwe smaken.

Over het algemeen houden katten van vetten en vlees, ongeveer 5% van plantaardige producten (bijvoorbeeld in de vorm van kattengras, dat hen sterk aantrekt en stimuleert) kan aan hun dieet worden toegevoegd. Wat betreft ander voedsel, net als mensen, hebben katten hun eigen individuele smaak. Ze houden misschien van verschillende smaken, en ze kunnen er zelfs om vragen, maar ze kunnen net zo goed aan één soort voedsel wennen en niets anders willen eten.

Ik herinner u eraan dat de hoeveelheid in aanmerking moet worden genomen – voor een dier dat 4 kg weegt, is een klein stuk het equivalent van een groot stuk voor een mens.

Dit geldt ook voor bijvoorbeeld melk. Veel eigenaren voeren hun katten regelmatig, terwijl in volwassen omstandigheden geen volwassen kat melk drinkt (wat vooral diarree kan veroorzaken). Een paar druppels van tijd tot tijd zullen je geen pijn doen, en we zullen deze kat ongetwijfeld veel plezier geven.

 

5. Hoe een kat water te geven?

 

Droogvoer heeft het voordeel dat het niet snel breekt – strooi het eenmaal per dag. Maar dit probleemloze dieet heeft ook een nadeel – het bevat kleine hoeveelheden water. Zoogdieren zoals muizen bestaan ​​uit 70% water en weinig calorieën, wat precies het tegenovergestelde is van droogvoer, dat een caloriemassa heeft, maar een lage luchtvochtigheid (15%).
Juist, meer dan de helft van de vraag naar water wordt gedekt door vast voedsel. Van nature drinkt een kat zo weinig, vandaar zijn extreem delicate urinewegen.

Daarom moeten deze tekortkomingen moedig worden aangevuld door zoveel mogelijk water aan het dieet van de kat toe te voegen, een kom met water in het huis en buiten op verschillende plaatsen te plaatsen en aan te moedigen, deze regelmatig te vervangen en stromend water te gebruiken (bijv. Een drinkfontein) cat.

Je kunt ook water toevoegen aan droog voedsel, waardoor het meer volume krijgt. Dit geeft een dubbel voordeel omdat het enerzijds het watergehalte in voedsel verhoogt en anderzijds zorgt het voor een groter gevoel van verzadiging.

Nat voedsel, hoewel duurder en lastiger in de dagelijkse toediening, is nog steeds een goede manier om water aan voedsel toe te voegen. De keuze is van de eigenaar en hangt ook af van de smaak en grillen van de kat.

 

6. Hoe voer je twee katten als een van hen een speciaal dieet volgt?

 

Het laatste onderwerp dat moet worden aangepakt, zijn verschillende katten onder één dak. Het blijkt inderdaad dat het moeilijk is om een ​​kat specifiek voedsel te laten eten als hij geen zin in hem heeft. Kijk hoe een kat kan eten wanneer we hem een ​​kom geven, maar in het algemeen eet de kat wanneer we niet zien. Dus wanneer twee katten een ander dieet volgen, zitten we in de problemen. Gelijktijdige toegang tot voedsel waarbij katten alleen uit hun kom moeten eten is uitgesloten.

Het oplossen van het probleem komt vaak neer op het geven van beide katten het belangrijkste voer. Dus, dankzij de kat op een afslankdieet, verliest zijn kattenmaat natuurlijk ook gewicht. Hetzelfde geldt voor een kat die lijdt aan een chronische ziekte, die, terwijl hij een curatief voer gebruikt, zijn collega veroordeelt om zieke katten te voeren, ondanks het feit dat hij gezond is.

Er zijn echter automatische feeders met kleppen die alleen opengaan wanneer de juiste kat naast de kom staat, die het probleem met een kleine investering kan helpen oplossen.